Bengal Katt
cheetahrunninganm
data02 data02

Katten har varit en del av människans liv sen urminnes tider. Katter är märkliga och väldigt underbara djur. Bengalkatten är en blandning mellan det vilda och det tama, men till sättet lika tam som en vanlig huskatt. Bengalen har inget att göra med Bengalisk tiger, den har fått namnet Bengal från det latinska namnet ofta kallat "Felis Bengalensis". Det är namnet på kattdjursgruppen Asian Leopard Cats (ALC), eller som vi kallar dom; Asiatisk Leopardkatt, eller Dvärgtigerkatt. På 60-talet kunde man både i Europa och USA köpa ALC-katter i vissa Zoo-affärer. I dag finns, som väl är, inte den möjligheten. Det är också mycket hårda restriktioner på import av sådana djurslag. I aveln till Bengalen har inga viltfångade katter använts, utan det handlar om ALC-katter uppfödda av och uppväxta med människor.

Det som långt senare blev grunden till Bengalen kom första gången till på 60-talet i USA. En dam vid namn Jean Sugden hade studerat genetik och sysslade med kattuppfödning. Hon hade också en ALC-katt, en hona. Ingen trodde att ALC-katten och en tamkatt kunde para sig, men plötsligt föddes en liten fläckig hona, KinKin! Denna fick sedan ungar, en fläckig och en svart. Jean fick då idén att skapa en tamkatt som var exotisk nog att kunna minska behovet av vilda husdjur, samt motverka pälsjakten. "Den som har en liten spinnande leopard i famnen vill inte gärna bära en päls från en död." Tyvärr blev det inget mer med denna avel. Jean flyttade, och senare avled katterna av sjukdom.

1980 hade Jean gift om sig och bar efternamnet Mill. Hon tog nu upp avelsarbetet på nytt och denna gång var målsättningen klar; att få fram en heltam kattras med den fläckiga ALC-katten som en av grunderna. Hon kontaktade Dr. Centerwall på Loma Linda universitetet i Kalifornien. Där forskade man i kattsjukdomen leukos som är en blodcancerartad virussjukdom. Man visste att vilda kattdjur som Tiger, Leopard, Lejon etc. är immuna mot denna sjukdom. Man hade därför korsat en ALC-katt med korthåriga tabbyhuskatter, avsikten var att studera immunförsvaret mot leukos genom blodprov från dessa avkommor. Jean Mill fick överta ett antal av dessa katter efter att dom lämnat blodproven. Det visade sig snabbt att inga av hankatterna var fertila i dessa tidiga generationer. Under stamnamnet Millwood parades dessa med en amerikansk spotted (prickig) tamkatt och en spotted "gatukatt" som hittades på ett zoo i New Delhi, Indien, och som Jean Mill importerade.

Flera Egyptisk Mau användes också. Bara avkommorna med det allra bästa tamkattemperamentet användes för vidare avel. Andra ALC-linjer avlades också in tillsammans med andra raser som Abessinier och Burma. Siamesgenen fanns sedan tidigare med i bilden. Efter flera generationers parning med tamkatt var avkommorna stabila i temperamentet och hanarna fertila. Detta blev Bengalen som är att betrakta, samt erkänd, som en vanlig tamkattras vilken som helst. Bengalens historia är unik, och knappast någon tamkatt kan vara så lik sina vilda släktingar. Men som andra raser som t.ex. Norsk Skogkatt, Europé, Siames eller Perser är Bengalen en utpräglad sällskapskatt och familjemedlem.

Bengalen godkändes av TICA 1991 med spottedmönster och 1994 godkändes marblemönster
och snövarianter. Till Sverige kom den första Bengalen runt 1995, och sedan dess har det importerats Bengaler från bl.a. England, Island, Kanada, Australien och USA. Först godkändes rasen inom Independent (IDP, klubbarna är fristående klubbar), och 1999 godkändes den av
SVERAK.
Antalet Bengaler uppfödda i Sverige ökar nu stadigt, och rasen är på stark frammarsch.

Vill du läsa mer om Bengalen så rekommenderar jag
www.bengalkatten.nu
där har jag hittat all denna informatiom, men det finns massor mer att läsa!

line02

Bengal är en korthårig kattras som ursprungligen började som en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. De bengalkatter man har som sällskapsdjur är dock helt tama och tillräckligt många generationer från leopardkatten för att inte räknas som hybrider i Sverige, trots att de ser ut som små leoparder, med fläckig (spotted) eller marmorerad (marble) päls. Uppfödningen startade i USA på 1960-talet av Jean Sugden Mill. Hon fick en oplanerad parning mellan en leopardkatt och en tamkatt, men inga av dessa avkommor gick vidare i någon avel. Runt 1980 fick hon överta flera hybridkatter från Loma Linda-universitetet i Kalifornien. Man hade använt dessa katter för forskning i kattsjukdomen leukos. Dessa hybridkatter parades med prickiga katter och egyptisk mau. Fjärde generationen blev bengalen. 1991 godkändes rasen av TICA och 1999 av Sverak och FIFe.

line02
mousie202
clipart_animals_cats_068
clipart_animals_cats_061
Gäst Boken!

Startade Nyår 2004/2005

[Välkommen] [Min Man] [Mina Barn] [Jag] [Familjens Album] [Irländsk Varghund] [Dobermann] [Petit Brabancon] [Chihuahua] [Katter] [Bengal Katt] [Kattungar till salu] [Sålda kattungar] [Symphony] [Nova] [Aisha] [Darloo] [Jessie] [Pura Raza Española] [SPANIEN 2008] [Pedro Clares] [Thorill Löllke, Konstnär] [Islandshästar] [Hästbilder] [Hästar till Salu] [Sålda Hästar] [Länkar] [Övrigt] [Kontakt]